Download dit E-book gratis!
Direct Toegang
X
Download dit E-book gratis!
50% Complete
E-book met 38 gezonde recepten en ontdek hoe je gezonder leert leven!

Page content

Snelkracht

Snelkracht is een eigenschap van het spier-zenuwsysteem om weerstanden met de hoogst mogelijke contractiesnelheid te overwinnen. Hierbij is de krachtcomponent relatief klein en de snelheid hoog.

Elastische kracht (snelkracht)

De elastische kracht noemt men ook wel de snelkracht in de rekkings-/verkortingscyclus. Het is de eigenschap om vanuit een excentrische contractie (uitrekken van de spier) zo vlug mogelijk een concentrische kracht te produceren.

De elastische kracht komt in veel sportdisciplines voor. Denk hierbij aan verspringen, hoogspringen, basketbal, volleybal etc. Elke beweging of sprong wordt voorafgegaan door een tegengestelde beweging (voorrekking van de spier).

Door de voorrekking van de spier worden meer spiervezels geactiveerd en wordt in het spierpeessysteem elastische energie opgestapeld.

Getrainde atleten zijn in staat om in een kortere tijd een excentrische (voorrekking) contractie om te zetten in een concentrische contractie. Een goede elastische kracht betekent, dat een korte contactfase met de bodem, samengaat met een daaropvolgende grote krachtproductie per tijdseenheid.

Een voorbeeld van een fitness oefening is de box jump. Je springt van de box af en zodra je contact maakt met de vloer, probeer je zo snel mogelijk weer op de box te springen. Je zet dan een excentrische contractie gelijk om in een concentrische contractie.snelkracht

    Comment Section

    0 reacties op “Snelkracht

    Plaats een reactie


    *