Download dit E-book gratis!
Direct Toegang
X
Download dit E-book gratis!
50% Complete
E-book met 38 gezonde recepten en ontdek hoe je gezonder leert leven!

Page content

BCAA

BCAA

BCAA, Branched Chained Amino Acids

De afkorting BCAA staat voor: ‘Branched Chained Amino Acids’. Bcaa’s zijn opgebouwd uit 3 essentiële aminozuren genaamd; Leucine, Isoleucine en Valine.
Ze heten essentiële, omdat het belangrijk is dat je ze via voeding en/of suppletie binnen krijgt, omdat het lichaam ze niet zelf kan maken. Bcaa’s zijn te vinden in eiwitrijke producten zoals vlees, vis, eieren en eiwitshakes. 
Deze drie onderstaande aminozuren zijn sterk betrokken bij het onderhoud van de spiermassa.

Leucine
Leucine is nog iets belangrijker dan de andere twee aminozuren. Leucine heeft invloed op het tegengaan van spierafbraak en stimuleert de eiwitsynthese.

Isoleucine
Dit aminozuur zorgt voor de energieproductie in de spieren. Daarnaast speelt isoleucine een rol bij de opbouw van nieuw spierweefsel.

Valine
Valine zorgt voor het herstel en groei van spierweefsel.

Onderzoek toont aan dat mensen met een hoge bcaa’s inname (bijvoorbeeld vanwege het volgen van een eiwitrijk dieet) minder last hebben van overgewicht en een betere “Body Composition” hebben dan mensen met een lage bcaa’s inname.

Wij krijgen veel vragen binnen over het nut van extra bcaa’s suppletie?

Wij krijgen veel mailtjes binnen van mensen die het nut niet inzien van extra bcaa’s gebruik NAAST hun eiwitshakes. In veel eiwitshakes zitten bcaa’s toegevoegd alleen dit is echter zo minimaal, dat wij naast shakes ook nog bcaa’s aanraden. Daarnaast hebben losse geïsoleerde aminozuren zoals bcaa’s een enorm positieve werking op o.a. spieropbouw. Van de 20 aminozuren die ons lichaam gebruikt voor spieropbouw, bestaat een derde van de aanwezige aminozuren in de spiercel uit de bcaa’s.

Krijg ik ook energie van bcaa’s?

Wat bcaa’s uniek maakt is dat de stofwisseling van de bcaa’s plaatsvindt in de spiercellen. Dit in tegenstelling tot de andere aminozuren, waarbij dat proces plaatsvindt in de lever. Je kunt je voorstellen dat tijdens een zware training de spieren hard moeten werken, dit maakt bcaa’s zo uitermate geschikt te nemen VOOR en TIJDENS de training. Daarnaast onderdrukken bcaa’s het vermoeide gevoel wat wordt veroorzaakt tijdens het trainen.

Zorgen bcaa’s ook voor spieropbouw?

Testosteron, insuline en groeihormonen. Dit zijn de hormonen die het meest verantwoordelijk zijn bij spieropbouw en vetverbranding. Bcaa’s hebben een aantal gunstige werkingen op deze hormonen. Bcaa’s zorgen er bijvoorbeeld voor dat de testosteron levels langer hoog blijven. Tot slot zorgen bcaa’s voor een betere balans tussen het hormoon cortisol en testosteron, wat nodig is voor een optimale spieropbouw. Echter is uit onderzoek gebleken dat het effect van bcaa’s minimaal is als de eiwitconsumptie hoog genoeg is.

Dus waarom zijn wij grote voorstander van bcaa’s?

Herstelt spierkracht
Leucine, isoleucine en valine helpen de spierkracht te herstellen. Herstel sneller en train met optimale energie en spierkracht.

Houdt spierprestaties op peil
Vertakte-keten aminozuren helpen de energieopslag van de spieren te behouden, gaan vermoeidheid tegen en verminderen de waargenomen inspanning tijdens intensieve trainingen.

Onderhoudt het immuunsysteem
Aminozuren ondersteunen je immuunsysteem en bevorderen je welzijn. Ga stress tijdens de training tegen en blijf fit.

Hoeveel moet  ik gebruiken?
Uit onze eigen ervaring is te merken dat wij beter reageren als wij de dosering opbouwen.
Week 1: Je begint met 10 gram bcaa’s 5 gram een half uur van tevoren en 5 gram tijdens de training.
Week 2-3: Je bouwt dit uit naar 15 gram, 7,5 gram een half uur van te voren en 7,5 gram tijdens de training.
Week 4 en verder: Je bouwt dit verder uit naar 20-30 gram

Let op: Dit zijn niet de richtlijnen, maar onze eigen ervaring!

Richtlijnen zijn: 5 gram voor en 5 gram tijdens de training.

  Comment Section

  1 reactie op “BCAA


  Door Lise op 16 januari 2019

  Hallo
  Als ik bcaa neem voor het sporten krijg ik inderdaad veel energie. Toch merk ik dan dat ik telkens slecht slaap nadien. Doen bcaa’s dan cortisol stijgen?

  Plaats een reactie


  *