Download dit E-book gratis!
Direct Toegang
X
Download dit E-book gratis!
50% Complete
E-book met 38 gezonde recepten en ontdek hoe je gezonder leert leven!

Page content

De barbell, een stang met oneindig veel mogelijkheden

En nee, we hebben het hier niet over de barbell die gebruikt wordt bij het piercen. Het gaat om de stang die wij in Nederland ook wel als ‘lange halter’ omschrijven, een lange stang waar losse gewichten aan bevestigd kunnen worden.

Geschiedenis van de barbellgeschiedenis van de barbell

De uit het Engeland afkomstige ‘lange halter’, oftewel de barbell, is door de jaren en decennia heen een onmisbaar, primair product geworden binnen sportscholen. Bezoek er maar eens één en ondervraag de sporters wie er wel en wie er geen gebruik maken van de barbell, je zal dan merken dat de barbell een ongekende populariteit heeft onder de sporters. Maar waar komt deze populariteit vandaan? Wat maakt de barbell een onmisbaar, primair product?

De populariteit van de barbell kent mede zijn oorsprong in de fitness, maar voornamelijk uit vele andere fysieke activiteiten. Wanneer we een aantal decennia en zelfs eeuwen teruggaan in de tijd zien we dat het begrip ‘mannelijkheid’ een veel grotere rol speelde in de maatschappij dan tegenwoordig. Hoe groter, hoe sterker en hoe sneller je was des te groter was je maatschappelijke status. Kijk maar bijvoorbeeld naar de tijd van de slavernij: Alleen grote en sterke mannen werden werkzaam geacht. Of vraag eens aan je vader waar hij vroeger ’s nachts voor opbleef; je kan er pardon opzeggen dat hij met ‘een bokswedstrijd van Muhammed Ali’ antwoordt.

Waar wil ik hiermee naartoe?

Wat ik duidelijk wil maken is dat er in de loop der jaren, decennia en eeuwen een ideaalbeeld is ontstaan waar we tegenwoordig gelukkig weer van af durven te wijken. Van het beeld van de ideale slaaf, die met hedendaagse ‘squat-en deadlift’ bewegingen tilde, sjouwde en gooide, tot het beeld van de ideale man waarin trainingen van onder andere Muhammed Ali in omloop gingen, waarin de barbell op talloze manieren gebruikt werkt als trainingsmateriaal.

Door de ontwikkeling van bovenstaande ideaalbeelden, wat overigens maar twee willekeurige voorbeelden zijn, in combinatie met de ontwikkeling van het uit Amerika afkomstige fitness is er behoefte gekomen naar onderzoeken naar de meest effectieve manieren van trainen. Uit deze onderzoeken is gebleken dat oefeningen die veelal met de barbell worden uitgevoerd tot deze categorie behoren, denk hierbij aan squats, deadlifts, lunges, de hip thruster, maar ook verscheidene biceps en talloze andere oefeningen.

En nu?

Wat we in deze tijd, waarin niet meer het recht van de grootste of sterkste maar eerder het recht van de vitaalste geldt, kunnen we concluderen is dat de barbell een onmisbaar, primair product is geworden binnen en vaak ook buiten sportscholen (denk maar eens aan voetbalclub Ajax waar de barbell een dagelijks gebruikt trainingsmateriaal is). Mede door zijn variëteit in oefeningen is de barbell niet zomaar alleen een staaf waar losse gewichten aan bevestigd kunnen worden, maar een stang met oneindig veel mogelijkheden.

Thuis trainen met een barbell

De barbell is ook ideaal om thuis te gebruiken, je kunt er heel veel trainingsoefeningen mee doen.

    Comment Section

    0 reacties op “De barbell, een stang met oneindig veel mogelijkheden

    Plaats een reactie


    *