Download dit E-book gratis!
Direct Toegang
X
Download dit E-book gratis!
50% Complete
E-book met 38 gezonde recepten en ontdek hoe je gezonder leert leven!

Page content

Het springtouw

Het springtouw, een uniek iets…

Het springtouw, het materiaal dat, sta niet raar te kijken, gebruikt wordt bij het touwtjespringen. Maar voor wie is dit touwtjespringen nou eigenlijk bestemd? Velen zien touwtjespringen als een meisjesactiviteit, anderen vinden touwtjesspringen ouderwets. Maar wat is touwtjesspringen nou echt? Waar vindt het zijn oorsprong en in welke mate is het springtouw ingeburgerd in onze maatschappij?

het-springtouwTouwtjespringen kan inderdaad als alle bovenstaande beweringen gezien worden, maar het is zoveel meer dan dat. Over de oorsprong van touwtjespringen tasten we in het duister. Waar precies en wanneer het is ontstaan is niet zeker. Wel veronderstellen we dat het touwtjespringen afkomstig is uit het oude Griekenland, in een tijd waarbij menselijke vaardigheden belangrijk waren om te kunnen overleven. In de loop der tijd kregen activiteiten als over beken en rotsen springen een spelletjesvorm waarbij steeds vernieuwende materialen gebruikt werden. De eerste vorm die een beetje leek op het hedendaagse springtouw was een lat, gemaakt van de klimplant liaan. Sindsdien heeft het springtouw zich door de jaren en eeuwen heen zich ontwikkeld tot het springtouw zoals wij dat nu kennen. Daarnaast heeft de activiteit touwtjespringen zich ontwikkeld tot een ritmisch spel waarbij in allerlei verschillende landen versjes werden opgezegd op de maat van het slaan van het touw tegen de grond.

Hoe zit het dan nu met het springtouw?

Tegenwoordig is het springtouw er in allerlei maten en bestaat deze meestal uit een stuk touw of kunststofdraad. Persoonlijk vinden wij het kunststofdraad met plastic handvatten het prettigst, maar ook houten of helemaal geen handvatten zijn een mogelijkheid.

Touwtjesspringen een ‘meisjesactiviteit/ouderwets?’

Om terug te komen op datgeen wat aan het begin van dit blog gezegd is, is touwtjesspringen alles behalve ouderwets, laat staan een meisjesactiviteit. Heb je wel eens filmpjes gezien van trainingen van de beste boksers aller tijden? Juist bij een sport die gezien wordt als één van de grootste mannensporten is touwtjespringen een onmisbare trainingsvorm. Touwtjespringen is niet alleen ideaal als warming-up maar zorgt er ook voor dat je soepel en lichtvoetig blijft. Daarnaast zorgt het touwtjespringen ervoor dat je een ritmegevoel ontwikkeld die zorgt voor stabiliteit en zekerheid in je bewegingen. Sinds 1993 is in België het touwtjesspringen zelfs een op zichzelf staande sport geworden waarbij zowel nationale als internationale kampioenschappen worden gehouden, deze sport wordt ook wel ‘robe skipping’ genoemd.

De ervaring van Bram

Overal ter wereld wordt touwtjesspringen zowel recreatief, als trainingsvorm en als erkend competitievorm beoefend. Maar het mooiste is het touwtjesspringen in zijn puurste vorm, bedoelt om het publiek te entertainen. Zo kan ik (Bram) met jullie de ervaring delen die ik heb opgedaan tijdens mijn verblijf in Thailand. Op de sensuele stranden van het land van de glimlach worden elke avond ontzettend mooie shows weggeven met in vuur en vlam staande springtouwen. Dit alles gebeurt op het ritme van de muziek en juist die combinatie wist mij telkens weer in een volledige gevoel van extase te brengen.

Zo heeft het springtouw ons, de wereld en hopelijk ook jou door de jaren heen een hoop gebracht en nog steeds te bieden. Van trainingsvorm tot entertainment, van activiteit tot sport. Ook wij gebruiken het tegenwoordig regelmatig nog in onze trainingen!

Wil je oefeningen voor het springtouw? Klik dan hier

    Comment Section

    0 reacties op “Het springtouw

    Plaats een reactie


    *